Friday, October 20, 2017

Teh beng viral


Aaaaa... Yg. Ie siyes lin tak tau kat negeri lain. Tp kat kelate memang viral giler. Semua orang jual teh ais vanilla nie...

Mula2 aku x obses sangat ngan teh ais nie.. Pelik pon ada.. Teh ais atau teh beng orang kelantan panggil... Dia bubuh esen vanilla ker erk???

Rupa2 nye... Dia buh aiskrim vanilla kat atas. Jadik toping. Wah memang laku keras wa cakap luuu...

Hubby lin la yg bersungguh sangat nak jual.. So lin pon belikan lah balang air.. Eh eh... Betullah.. Orang ramai serbu nak beli... Dan ramai plak tu yang jual air nie..

Air mangga air jambu semua tenggelam dah..

Hari ni lin try jual air teh beng nie ngan sirap limau... Memang x laku weh sirap.. Semua nak teh beng...

Korang2 mai la rasa teh beng kaklin ni.. Memang superbbbb!!!!

Lupa nak war2 kan... Lin buka booth... Jual....

Nasi air golok
Nasi ala kak wok ( ayam goreng)
Teh beng vanilla (teh ais)

Tempat : 1. jalan taman uda murni,pengkalan chepa, kota bharu, kelantan
                 2. Depan kompleks belia n sukan , panji.. Kota bharu, kelantan... Ala dekat jpj panji nun..

Sila la datang ye .kalao sedap kena ngan selera tolong war war kan deh.. Kalo x sedap dan kena baiki mana2 sila bagitau lin.. Bye.. Mwahh.

Tuesday, October 17, 2017

Tips niaga pasar malam


Assalamualaikum wbt semua...

Macam yang korang semua tahu.. Lin ada bisnes bridal.. @butik pengantin... Tp bridal kan bermusim di kelantan nie.. Masa cuti sekolah je kot.. Ari2 sekolah lin boring giler x buat apa2...

So lin n mr.man come out with idea utk niaga pasar malam... Opssss sebenarnya niat nak niaga pasar malam ni datang dari sorang kawian bridal jugak. Amy nama dia. Dia ada bridal.. Kerja... Dan niaga pasar malam... Pastu keta dia pakai hilux baru hokey..

Mak teringinnnnnn. Ahahahaha..

So tgk dia berjaya.. Lin pon bagitau cik abg hasrat untuk niaga pasar malam.. Hubby setuju je. Sbb kitorang mmg byk giler masa free.. So.. Bincang punya bincang skali ngan amy... Amy kata.. Alaaaa kaklin kan dah niaga nasi air golok.. Buat nasi air golok je lah.. Pastu beli meja dan kanopy..

Eh.. Meja dah ada. Kan buat bridal kena pakai meja lipat utk buat meja beradap. Canopy pon dah ada.. Ayah lin punya.. Heeeee .. Well alang2 semua dah ada. Tak perlu modal besar lah... Then kitorang pon start niaga NASI AIR GOLOK...

 Eh.. Panjang lak bercerita.. Nak bagi tips sbnarnye... Ok. Kita terus pd tips utk berniaga p.mlm ok?

1) tak perlu malu
     Yg nie penting. Kalo korang malu mmg x jd niaga pasar mlm. Buang malu tu jauh2. Niat nak cari rezeki halal kerana Allah. X kesah korang ada degree ke master ke.. Janji ikhlas. Sbb berlambak budak2 degree n master yg niaga p.mlm tau.

2) pikir benda apa nak jual?
      Kalo korang ada modal besar.. Suka ati koranglah nk niaga apa. Tp kalo x de modal.. Pikir benda yg memang dah ada sekeliling korang.. Meh lin bg idea apa yg korang boleh niaga kat pasar malam..

  a) air - modal kecik untung besar, x penat sgt. Tp klo boleh perbanyakkan jenis air baru menarik.
    b) nasi - penat nk sediakan brg tp org cari sebab org melayu makan nasi
   c) ayam goreng - mcm kfc, yfc apa2 fc lah.. Sbb org kita suka mkn ayam goreng.
    d) apung (apam balik ) - yg nie korang buat palingggg sedap org akan berpusu2 kat korang...  Kira makanan ringan yg mmg org melau akan cari.
 
Tp apa yg korang nk jual tu bergantung pd p.mlm tu lah.. Kalo ramai yg dah jual benda tu.. Korang pegi jual jugak.. Payah la sikit org nk beli..

Molek2 nye pikir benda yg org akan cari tp blm ada lg kat psar mlm tu.

Kalo air kocok/ shake.. Ramai sgt dah org uat kat tmpat lin ni. Jd ramai pesaing.
Baju wanita pon dh ramai sgt. Kasut dan baju bundle pon dh berlambak..

Tp depends lah mcm lin gtau td.. Tgk pd tempat yg korang nk niaga tu..

3)  tapak
     Masalah tapak ni utk org baru.. Kita mmg x de tapak sendiri. So korang boleh dtg awal sikit tanya2 peniaga2 yg dah buka gerai tanya lah tempat kosong.. Org sebelah dia dtg niaga ke tak arini.. Kira tumpang tempat yg org x datang lah...

Tp kalo korang jenis pemalu. Malas nk tanya2, boleh je dok ujung2 pasar malam. Tp org pom x ramai lah.. Maksudnya pelamggan ni x suka sgt pergi ujung2 pasar mlm.. Dia jalannnnnn pastu dpn tu nampak dlm 5-6 gerai lagi terus dorang u-turn.. Hehehehe.. X sempat sampai tempat kita.

4) canopy
    Klo korang x de bajet... X payah pakai canopy atau payung pon xpe.. Asal ada meja lipat je.. Niaga dlu kumpul duit baru beli payung.. Murah sket pada canopy. Canopy pon ada yg murah.. Dlm seratus lebih je. Tp sekali angin tiup terus patah. Hahahha.  Lin dah kena okey.. Bab canopy klo nk beli baik beli yg elok terus. Paling murah yg molek sket dlm rm200 lebih

5) masalah tapak.
   Korang nak jual apa pon x kesah. Janji jgn buka gerai sebelah pesaing.. Nanti bergaduh. Kalo ko jual nasi ayam.. Ko duduk lak sebelah nasi ayam yg dh lama niaga situ. Naye ko nanti.. Kalo tak nasi ayam ko tak laku pon... Dengan nasi ayam ko terbang kena kaki makcik sebelah tu. Klo dia baik x pe. Kena yg lokek gak.. Nayo la mum.. Hahahah..

6) generator dan lampu
   Baru2 niaga ni biasanya x mampu lg nk beli generator yg berharga paling murah rm400.... Ko tumpang la sape2 kat ctu. Byr sikit sbb tumpang generator dia utk pakai lampu mlm. Tp kena bawak lah lampo korang sndri.. Ada yg dah siap kat kedai lampu. Kalo pandai buat lah sndri..

7) bina hubungan
  Ohhh nie bkn hubungan sejenis ke hape k. Maksudnya korang kena jd peramahh. Berkawan dgn semua peniaga pasar malam. N start with sape yg dok sebelah kita lah kan.. Byk benefit klo ko buat kawan. Kdg2 dorang tlg carikan tapak utk kita. Kdg2 kita beli ngan dorang.. Dorang bg diskaun.. Best x??

8) sabar dan selalu senyum
    Niaga p.mlm pom byk problem gak sbnarnye.. Tp kena selalu sabar dan bykkan senyum dan sedekah.. Insya Allah it helps a lot.

Tu je lah kot wat masa nie.. Kalo lin pk ada nk tambah.. Nnti lin tambah kemudian k..

So.. Cuba lah.. Mana tau rezeki korang kat p.mlm kan...

Wassalam.

Sunday, October 15, 2017


Wahhh..  Lama ke erk lin x update blog... Adeih... Bz weh.. Tp lin nak jugak jadij cam korang.. Tiap2 ari update blog. Sampai berjaya jd blogger. Heheheh...

Sekarang bridal lin masih berjalan mcm biasa cuma hari2 kan x de kije nak uat so lin buka gerai jual nasi.. Ahahaha..

Depan kompleks belia dan sukan,panji kota bharu.

Tepi jalan besar. Arini first day lin kat cni. Dan kat taman uda murni, pengkalan chepa, kota bharu ada satu lagi. Kat sana lin beroperasi sejak dr lepas raya haji bebaruni. Alhmdh kat sana sambutan amat menggalakkan. 

So bila lin rasa kat sana dah stable so lin buka satu lagi kat sini. Panji pd sape2 yg dah lama mengidam nk makan 
1. Nasi air golok
2. Nasi ala kak wok
3. Air teh beng vanilla viral

Boleh singgah mana2 cawangan lin nie cay.

Monday, April 18, 2016

Pregnant lagi.....!!!! (alhamdulillah...)


ok.. dah baca kan citer alice in wonderland tu...

now alice dah umor 6 bulan lebih dah.. tp period lin tetiba lambat 2 minggu.. dalam hati , hurm.. mesti lekat nih,,.. so lin pon decide pergi klinik kesihatan, wat urine test... and the outcome was. NEGATIF!!!

TAK puas hati dengan result dari klinik kerajaan tu.. lin beli pregnancy test yang brand CLEAR BLUE sebab yang tu je yang boleh detect awal sama ada kita pregnan ke tak.. harga memang menang mahal sket la. rm38 , lin beli kat watson KB.

esok nye, early in the morning, lin terus wat urine test.. kan urine awal pagi tu yg senang nak detect preggy ke tak.. n the outcome was... POSITIF!!!!! ALHAMDULILLAH YA ALLAH..  syukur yang tak terhingga Allah mendengar doa lin.. lin kan nak anak 12 orang.. so dah preggy lagi ni.. maksudnya.. nak masuk 7 lah anak lin... weeeee!!!!

Allah bagi rezeki anak... alhmdlh... syukur sangat2..

ada je yang cakap.. - haaa dah cukup kan 6 orang... lin bagi direct je.. tak.. saya nak 12 org!!! heeeee...

kalo dokter kat hospital dia suh selang every 2 years.. tp dah Allah nak bagi cepat.. lin terima je. sebab dia yang lebih tahu kan....

ok.. nnti lin sambung lagi..

alice in wonderland


alhamdulillah... alhamdulillah... alhamdulillah...

syukur pd Mu ya Allah.....  bagi yang belum tahu... lin sebenarnya.. baru melahirkan baby... baru ke? dah 6 bulan lebih dah pon baby lin.. lin bagi nama Alice Rafania Bt Abdul Rahman,.. suka sangat tau dsapat baby ni sebab dah 5 tahun dah x der baby.

ye lah.. yang sebelum tu Ar-rizq Bin Abdul Rahman kan... dah 5 tahun.. lepas tu lin tak preggy2 ... lamaa tau 5 tahun.. menanti dan terus menanti.. akhirnya Allah memberi peluang untuk lin hamil lagi.. syukur.. dan sekarang,, baby Alice dah masuk 6 bulan lebih dah..

Kalu korang nak tau, alice ni anak nombor 6 dah.. dah tua dah lin ni haaa... ye la.. tgk pic ni k..


ngeeee!!! ramai!!!!

sebenarnya yang 4 teratas tu ialah, anak dari hasil perkahwinan lin yang lepas... 2 pompuan.. kakak dan batrisya.. dan kembar lelaki, darwisy n danish.... yang si kecik kat tengah2 tu lah.. ar-rizq..
anak sulung dari perkahwinan lin yang sekarang...


so 5 org lah semua anak lin masa ni.. masa ni tgh preggy kan si Alice.. tak nampak perut tu sebab tgh duduk...

so now, skrg lin dah ada 6 org lah anak... tambah Alice sorang lagi....'


 alice 4 months old.

 mummy, kakak milia, n alice!!
 this one, alice baru bangun tido haaaa
kakak, alice n kak batrisya..

mesti ramai tertanya-tanya.. kenapa lin bagi nama ala-ala omputih ... alice nah!! hahhaa.. sbnarnya lin nak bagi nama elizabeth.. buleh panggil alice.. hubby lak x setuju.. katanya nama tu cam orang tua,.. so , lin bg cadangan.. nak letak alice..

 hubby suke... sebabnya.. masa tu tengah hot, cerita alice in wonderland, versi orang.. bukan bersi kartun... so dia berkenan si alice in worderland tu comel kata hubby.. hahahahaha..
ok sbb tu lah boleh dpt nama alice kat si alice ni...

ok nanti lin sambung k.. ada lagi nk citer nih...
 

Monday, March 21, 2016

15 TIPS UNTUK BAKAL PENGANTIN




15 TIPS UNTUK BAKAL PENGANTIN
(by GLAMELIN MUSLIMAH BRIDAL)





1.    Survey & cari2 bridal/ butik pengantin awal2…
 
2.      2.  Masa paling sesuai cari bridal ialah 6 bulan sebelum majlis.

3.      3.  4 bulan sebelum tarikh majlis, anda WAJIB BOOKING dah tau. 
(                          Kalau booking lagi awal mcm 5-8   bulan sebelum lagi cantik.)\


4    4. Apa yang nak kena tengok masa survey bridal tu ialah:
ü    @ Pelamin yang up to date
ü  @  Baju yang up to date
ü   @  Mekap yang cantik
ü  @  Harga berpatutan
ü  @  1 stop centre… iaitu kalo malas nak pergi banyak2 tempat utk cari catering, canopy,   DJ, fotographer, inai art, khemah, dewan dll tu… cari je wedding planner yg sediakan sumer ni..  sesetengah bridal ada 1 stop centre… SONANG!!!
ü  @  Mak andam @ owner yg senang nak berurusan.. org Kelantan cakap “mudah basso”


    5 .     Bila majlis dah dekat tu… silalah jaga kesihatan. Jangan bagi demam ke batuk ke, selsema ke..
               kalo selsema hari sanding… haru nanti asik kena lap hingus je.. habis mekap!


    6.      Be cool , relaks n happy2 jer..


    .7       Pastikan cukup tidur

8   8.       Betulkan niat yang majlis kahwin ni untuk ape…
Ø  Untuk halalkan hubungan
Ø  Untuk jamu makan kawan2 dan sedara mara
Ø  Majlis nak enjoy2
Ø  (bukan nak menunjuk2...)

 
9.     9.      Banyak tenangkan diri   

10.  Banyakkan solat hajat
                                  
             11.    Banyakkan baca Quran

     12.Jangan mudah panic. Anggap persiapan kahwin ni, majlis utk kita enjoy2. Kalo x anda akan stress sbb byk benda nk kena settle.

      13.   Stress amat tak bagus untuk bakal pengantin tau. Boleh mendatangkan aura negative dan masalah lain2 pulak akan timbul.

      14.  Pastikan selalu jaga hp, kot2 mak andam nak tanya rumah kat mana, org canopy pon nak call. Orang berinai, org catering dll.. Amat penting kena selalu jaga hp time ni.

      15 .  Jika ada wedding planner lagi bagus. Anda x perlu risau apa2. Just stay cool & relaks & lets the wedding planner do your job! [HIGHLY RECOMMENDED!!! Sebabnye, hari bahagia anda amat perlukan rehat yang secukupnye tau. Kalau dah letih, stress, penat, x sempat nak rest bagai kang nnti hari majlis, haru nanti.. x de mood dah nak sanding..]



GLAMELIN MUSLIMAH BRIDAL…
PENERAJU PAKEJ PELAMIN TERMURAH DI KELANTAN!!!

Special utk sayang2 yang nak kahwin 2016 – 2017 ni,
GLAMELIN MUSLIMAH BRIDAL ada pakej BOOMBASTIK punye lah!...

(PROMOSI SAH SEHINGGA 31 MAC 2016 AJE TAU!!!)

HANYA DENGAN
RM 2499!!!

PELAMIN
DEKO MEJA BERADAP
2X BUSANA PENGANTIN
2X MEKAP

FREE OF CHARGES !!!

9X GUBAHAN HANTARAN (FREE)
DEKO PHOTOBOOTH (FREE)
PINTU GERBANG (FREE)
RED CARPET (10M) (FREE)

2X BANTAL NIKAH (PON FREE)
2X PAYUNG PENGANTIN (FREE)
1X BUNGA TANGAN (FREE)
ASSESORIES L&P (FREE)
LIGHTING (FREE)

HAH??? MURAH???
MEMANG LAH MURAH!!!

Sebab…
Kami memang nakkk sangat bantu sayang2 semua kahwin, dirikan masjid,
dan meramaikan umat nabi Muhammad s.a.w..

Dan selain dari harga yang MELETOPS ni,
kami juga nak bantu sayang2 tambah pahala sikit2 dengan...

SETIAP 1% DARI HARGA PAKEJ SAYANG2 SEMUA,
AKAN KAMI SUMBANGKAN KEPADA SYRIA CARE ORGANISATION TAU…

Bukan apa... Kesian sangat tengok saudara seislam kita kat sana.. WANITA, ANAK2 KECIL..
Apa kata kita pakat2 bantu sikit sorang..

MOGA ALLAH LINDUNGI MEREKA DI SANA,
DAN
 SEMOGA ALLAH MERAHMATI KITA KAT SINI..
Pakat2 doa cay!
(PROMOSI SAH SEHINGGA 31 MAC 2016 AJE TAU!!!)


So.. sape yang berminat dengan pakej AMAL ni.. boleh terus wasap Abang Man kita selaku project manager utk setiap projek pelamin.

WASAP SEKARANG kalau nak harga PROMO!!!

014- 2111 601
014- 2111 601
014- 2111 601

PESANAN PENTING!!!
Malas nak wasap nombor hotline
014- 2111 601???
Tulis je PM kat bawah ni….

Kalo malas nak komen PM?
tinggalkan nombor wasap korang,
nanti kite wasap…

Malas jugak?
Tak payah hidup lah dik non, kalau semua benda kau malas

(PROMOSI SAH SEHINGGA 31 MAC 2016 AJE TAU!!!)

EH!! JAP JAP….!!!
Tolong LIKE & SHARE iklan ni tau…

Mana lah tahu ada kawan2 atau saudara mara atau jiran2
tengah cari pakej pelamin yang harga berpatutan…
Boleh kami tolong diorang..

Dan semoga Allah melimpahkan rezeki anda2 yang LIKE & SHARE iklan ni..
Amin Ya RAbbal alamin…

Butik GLAMELIN MUSLIMAH BRIDAL ni
lokasi nye di
CABANG 4,CHERANG, KOTA BHARU..
(Cbg. 4 wau besar)

Sila .. Sila.. Sila… ;-)

(PROMOSI SAH SEHINGGA 31 MAC 2016 AJE TAU!!!)


GLAMELIN MUSLIMAH BRIDAL…
PENERAJU PAKEJ PELAMIN TERMURAH DI KELANTAN!!!

SUSAH NYEEE NAK CARI BAJU PENGANTIN YANG SAIZ BESAR !!!!




SUSAH NYEEE NAK CARI 
BAJU PENGANTIN YANG SAIZ BESAR !!!! :-'(

                                                               (saya berminat - wasap 014-2111 601)



AaH.. Memang lah susah sebab kebanyakan bridal / butik pengantin nie, baju2 yang di sediakan mmg saiz model yang slim melim gitew… TAK TIPU!!! Mmg macam tu…


Yang saiz badan besar sikit terpaksa lah, tempah baju sendiri (modal lah pulakkan… ouch! Fuluss fulus…) dan kalau tak pon terpaksa round2 bridal.. tp last2 x jumpa gak! Kan? Kan? Kan????? 


Akhirnya… ada yg merungut sendiri.. “macam x bagi orang gemok kawin jek”… mak pernah dengar tau bakal pengantin ckp mcm ni.. kesian pon ada, haru pon ada…  :-I


Meh2 sini.. GLAMELIN MUSLIMAH BRIDAL akan bantu anda selesaikan masalah baju pengantin yang selalu kecikkkk aje kat butik2.. Kat GLAMELIN MUSLIMAH BRIDAL, kami ada pelbagai pilihan baju yang bersaiz besar…


Sape kata org badan besar x cantik pakai baju pengantin??? Haa.. apa lagi.. amik la kunci kereta, drive terus ke kedai kami.. jom jom jom… try baju pengantin anda skrg!!!


Yang BESTTTNYE….  :-))
Anda TIDAK AKAN DIKENAKAN BAYARAN TAMBAHAN seperti butik2 pengantin yang lain!!!


BEST TAK BEST TAK???



GLAMELIN MUSLIMAH BRIDAL…
PENERAJU PAKEJ PELAMIN TERMURAH DI KELANTAN!!!

Special utk sayang2 yang nak kahwin 2016 – 2017 ni,
GLAMELIN MUSLIMAH BRIDAL ada pakej BOOMBASTIK punye lah!...

(PROMOSI SAH SEHINGGA 31 MAC 2016 AJE TAU!!!)

HANYA DENGAN
RM 2499!!!

PELAMIN
DEKO MEJA BERADAP
2X BUSANA PENGANTIN
2X MEKAP

FREE OF CHARGES !!!

9X GUBAHAN HANTARAN (FREE)
DEKO PHOTOBOOTH (FREE)
PINTU GERBANG (FREE)
RED CARPET (10M) (FREE)

2X BANTAL NIKAH (PON FREE)
2X PAYUNG PENGANTIN (FREE)
1X BUNGA TANGAN (FREE)
ASSESORIES L&P (FREE)
LIGHTING (FREE)

HAH??? MURAH???
MEMANG LAH MURAH!!!

Sebab…
Kami memang nakkk sangat bantu sayang2 semua kahwin, dirikan masjid,
dan meramaikan umat nabi Muhammad s.a.w..


Dan selain dari harga yang MELETOPS ni,
kami juga nak bantu sayang2 tambah pahala sikit2 dengan...


SETIAP 1% DARI HARGA PAKEJ SAYANG2 SEMUA,
AKAN KAMI SUMBANGKAN KEPADA SYRIA CARE ORGANISATION TAU… :-))


Bukan apa... Kesian sangat tengok saudara seislam kita kat sana.. WANITA, ANAK2 KECIL..
Apa kata kita pakat2 bantu sikit sorang..


MOGA ALLAH LINDUNGI MEREKA DI SANA,
DAN
 SEMOGA ALLAH MERAHMATI KITA KAT SINI..
Pakat2 doa cay! :-)


(PROMOSI SAH SEHINGGA 31 MAC 2016 AJE TAU!!!)


So.. sape yang berminat dengan pakej AMAL ni.. boleh terus wasap Abang Man kita selaku project manager utk setiap projek pelamin.

WASAP SEKARANG kalau nak harga PROMO!!!

014- 2111 601
014- 2111 601
014- 2111 601

PESANAN PENTING!!!
Malas nak wasap nombor hotline
014- 2111 601???
Tulis je PM kat bawah ni….

Kalo malas nak komen PM?
tinggalkan nombor wasap korang,
nanti kite wasap…

Malas jugak?
Tak payah hidup lah dik non, kalau semua benda kau malas


(PROMOSI SAH SEHINGGA 31 MAC 2016 AJE TAU!!!)


EH!! JAP JAP….!!!
Tolong LIKE & SHARE iklan ni tau…

Mana lah tahu ada kawan2 atau saudara mara atau jiran2
tengah cari pakej pelamin yang harga berpatutan…
Boleh kami tolong diorang..

Dan semoga Allah melimpahkan rezeki anda2 yang LIKE & SHARE iklan ni..
Amin Ya RAbbal alamin…


Butik GLAMELIN MUSLIMAH BRIDAL ni
lokasi nye di
CABANG 4,CHERANG, KOTA BHARU..
(Cbg. 4 wau besar)

Sila .. Sila.. Sila… ;-)

(PROMOSI SAH SEHINGGA 31 MAC 2016 AJE TAU!!!)


GLAMELIN MUSLIMAH BRIDAL…
PENERAJU PAKEJ PELAMIN TERMURAH DI KELANTAN!!!